Skip to main content

De volgende tips helpen je om je prestaties te verbeteren

13 augustus 2021

Saxofoon leren spelen? Je persoonlijke record op de marathon verbeteren? Een goede barista worden? Wil jij je presentatievaardigheden verbeteren, jezelf assertiever opstellen, damkampioen worden of het Kanaal overzwemmen? Als je een bepaalde vaardigheid wilt ontwikkelen of verbeteren is oefening noodzakelijk. Oefening baart kunst zegt men. Maar is oefening  voldoende? Gaat het om de hoeveelheid oefening of speelt ook de kwaliteit een rol?  Welke oefenmethode is het beste en wat is de invloed van talent? Interessante vragen voor een ieder die zich ergens in wil bekwamen én voor professionals die anderen faciliteren om te leren. De wetenschap biedt nuttige inzichten…

Talent of oefening?

De zweedse psycholoog Anders Ericsson (*) toonde dertig jaar geleden al aan dat excellente prestaties niet zozeer het gevolg zijn van talent maar van oefening. Aanleg of fysieke kenmerken kunnen behulpzaam zijn maar zeker niet voldoende. Jarenlang is de invloed van talent sterk overschat. Met een goede motivatie, mentale veerkracht en de juiste vorm van training kunnen uitstekende resultaten behaald worden (zo kon het gebeuren dat Denzel Dumfries toch nog een goede voetballer werd!). Doelbewust en weloverwogen oefenen is een voorwaarde.  ‘Deliberate practice’ heet dat met een mooie engelse term. Doelbewust oefenen in plaats van gedachtenloos herhalen. Hoe doe je dat?

Deliberate practice

Wil jij iets nieuws leren? Sta dan even stil bij de volgende ‘deliberate practice principes’: 

  • Hoe aantrekkelijk is het doel voor je? Gedragsverandering begint met motivatie. Het helpt als het iets is waar je veel plezier aan ontleent. Wat heb je ervoor over?  Oefenen is niet altijd leuk. Sporters en muzikanten kunnen daarover meepraten. Ups en downs horen erbij. Doorzettingsvermogen, frustratietolerantie en stressbestendigheid zijn vereist om het vol te houden. Hoe houd je je motivatie levend?
  • Stel duidelijke doelen. Wat wil je precies leren?  Splits lange-termijn doelen op in sub-doelen en werk ze stap voor stap af. Maak een plan hoe je die doelen denkt te bereiken. Zorg ervoor dat je doelen aansluiten bij je huidige kennis- en vaardigheidsniveau. Té makkelijke of té moeilijke doelen dragen niet bij aan het leerproces. Een doel moet uitdagend zijn maar wél haalbaar. 
  • Kom uit je comfortzone. Om écht iets te leren is het noodzakelijk om voorbij te gaan aan je huidige niveau van beheersing. Herhaling leidt op zich niet tot betere prestaties (dat verklaart waarom ervaren professionals niet per definitie beter presteren dan starters!). Door nóg meer je best te doen word je niet automatisch beter. Doe vooral eens iets anders, daar leer je meer van. Als je de grens verlegt mag dat een beetje pijn doen (niet teveel want dan krijg je blessures). Dus leg de lat steeds ietsje hoger...  
  • Zorg dat je feedback krijgt op je gedrag. Feedback helpt je om te bepalen wat goed gaat, wat beter kan en waar je staat ten opzichte van je gestelde doel. Meet je vorderingen en zoek een goede coach. Laat iemand meekijken, je corrigeren en het goede voorbeeld geven.
  • Oefen met regelmaat, maak er een gewoonte van zodat het tot je automatische repertoire gaat behoren. Wil je meer weten over het aanleren van nieuwe gewoontes? Lees het blog: De macht der gewoonte.
  • Geen tijd voor saxofoonles? Dan heb je wellicht een ander probleem. Lees in dat geval het blog: Flipperaar of meester?

Ben je er klaar voor? Ik wens je veel succes!

Bronnen:

Wil je meer weten over mentale aspecten van sport en presteren? Lees dan het boek 'Focus, vertrouwen, veerkracht' van  hoogleraar sportpsychologie Nico W. Van Yperen (2021)