• Individuele begeleiding bij stressklachten en overbelasting

    Individuele begeleiding bij stressklachten en overbelasting


Dat het leven spanning met zich mee brengt is menselijk en functioneel. Het helpt ons om scherp te blijven en prestaties te leveren en stress kan ook heel fijn zijn. Wanneer het spanningsniveau continue hoog is en we niet meer herstellen schaadt het onze gezondheid. We raken fysiek en mentaal ontregeld en hoe langer we onszelf uitputten hoe ernstiger de blessure. De stressbronnen zijn divers: een te hoog streefniveau, een gebrek aan autonomie en regelruimte, hoge werkdruk, een uitputtende leefstijl, verstoorde arbeidsverhoudingen, emotionele belasting, etc. De oorzaak van overbelasting is meestal een combinatie van persoonlijke én omgevingsfactoren. Daar komt bij dat we tegenwoordig veel informatie te verwerken hebben. De 'digitale revolutie' (internet, sociale media, etc.)  heeft ertoe geleid dat we onbeperkt prikkels toegediend krijgen. Het vraagt van ons om grenzen te stellen en goed voor onszelf te zorgen. 

Het traject

Allereerst is er aandacht voor je fysieke en mentale herstel. Dit is een geleidelijk proces volgens bepaalde spelregels. Overbelasting kent verschillende stadia: van vermoeidheid, stressklachten, overspannenheid naar volledige uitputting (burnout). Voldoende herstel is een voorwaarde om op een gezonde wijze te kunnen reflecteren op je eigen situatie.  Vervolgens ontstaat er ruimte om in kaart te brengen met welke omstandigheden en persoonlijkheidskenmerken de klachten samenhangen. Een  crisis is vaak een signaal en wake-up-call om van koers te veranderen. We formuleren jouw persoonlijke doelstellingen en bespreken of het nuttig is om de omstandigheden aan te passen. We werken toe naar bewustwording (zoals het herkennen van signalen), concrete gedragsverandering, praktische handvatten en oefening.

De psycholoog/coach

Ik heb uitgebreide ervaring in de begeleiding van mensen met werkgerelateerde psychische klachten. Daarbij maak ik gebruik van de nieuwste inzichten en put ik uit eigen ervaring. Door schade en schande word je wijzer tenslotte...

Lees meer in de blogs:

Burnout, een hoopje as...

Spartelende visjes... 

Flipperaar of meester?

Michiel Jongsma

GZ-psycholoog & Coach
Psychologiepraktijk voor coaching, training & arbeidshulpverlening
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Registraties

  • BIG 19059186925
  • AGB 94003648 (praktijk)
  • AGB 94004181 (zorgaanbieder)
  • KvK 01155464
  • Lid Nederlandse Vereniging Gezondheidszorgpsychologie (NVGzP)

Copyright © 2020 Michiel Jongsma. Alle rechten voorbehouden. Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau