Skip to main content

Slimmer werken

20 april 2019

We moeten slimmer werken, afgaande op de boeken en artikelen die over dit onderwerp verschijnen. Efficiënter werken zodat we energie besparen, grip krijgen op ons werk en meer rust ervaren. We gaan namelijk gebukt onder een bombardement van mailtjes, appjes, taken, meldingen en digitale verlokkingen. Een overdaad aan prikkels, torenhoge verwachtingen en nog zoveel te doen. Om ons staande te houden zoeken we rust door massaal meditatie-oefeningen te doen, onszelf te ontdekken tijdens spirituele retraites en coachend Nederland te consulteren. Zo worstelen we met de dominantie van de input (Tony Crabbe) en draaien onze hersenen overuren.

Lummelen

Eigenlijk zouden we meer moeten lummelen, aldus evolutiebioloog Tijs Goldschmidt in de Volkskrant. Lummelen is van levensbelang en Goldschmidt verwijst naar het dierenrijk. Dieren hebben een aangeboren 'ontspanningsantenne' en verspillen minder energie. De leeuw lummelt, dekt de leeuwin, lummelt, dekt, lummelt, grijpt een gnoe en lummelt. De mens is ook een dier maar wel een dier in verwarring dat is afgedwaald van zijn biologische behoeftes en drijfveren. Lummel jij wel eens? Wat was de laatste keer dat jij je hebt verveeld? Waarschijnlijk moet je dan terug gaan naar je kindertijd (chillen heet dat tegenwoordig, gezellig samen of alleen niets doen). Ga meer lummelen is de boodschap en combineer dat met voldoende beweging. De mens is namelijk van oorsprong een jager en ons lichaam is erop gebouwd om te bewegen.

Opladen

Verbazingwekkend genoeg raken we niet overbelast omdat we te hard werken maar omdat we te weinig opladen (bedrijfsarts en hoogleraar Willem van Rhenen in de NRC). We verbruiken niet tevéél energie, er komt te weinig energie bij! Onze opa’s en oma’s hadden gelijk toen ze zeiden dat ‘van hard werken niemand dood gaat’. Wel is het van belang om geregeld ‘aan de oplader’ te gaan. Zoek een hobby (ga postzegels verzamelen, word supporter van Ajax) en doe de dingen waar je écht gelukkig van wordt.

Simpel voetballen

Slimmer werken is net zoiets als simpel voetballen. Energie besparen en toch winnen. Dat lijkt makkelijk maar is verschrikkelijk moeilijk. Als het lukt, gebruik dan de vrijgekomen tijd om te lummelen en jezelf op te laden. Wil je weten hóe je slimmer kunt werken? Lees dan het boek ‘Grip’ van Rick Pastoor. Deze jonge manager van Blendle onthult op heldere wijze het geheim van slim werken. Een goed boek voor een beetje voetbalgogme op de werkvloer. Daar gaan we dan, als leeuwen...

Zie ook de blogs:

Flipperaar of meester? 
Burnout, een hoopje as... 
Keuzestress..

Bronnen: