Skip to main content

Tien tips om je inzetbaarheid te vergroten

14 april 2021

Hoe blijf je inzetbaar bij je werkgever en op de huidige arbeidsmarkt?
Employability is van groot belang zeker nu de baanzekerheid afneemt en we geacht worden langer door te werken. Van jongere én oudere werknemers wordt meer en meer ondernemingszin gevraagd. Hoe houd je regie over je eigen loopbaan?

1) Kijk in de spiegel
Weet wat voor type speler je bent, wat je kwaliteiten en valkuilen zijn en welk speelveld bij je past. Ben je de degelijke verdediger of de avontuurlijke spits? Beantwoord de vragen ' wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik'

2) Maak een ' levensplan' 
Focus je niet alleen op je loopbaan. Werk is een onderdeel van je leven. Bedenk wat je met je leven wilt. Hoeveel tijd wil je aan werk besteden, wat vind je daarnaast belangrijk, welke normen en waarden spelen een rol, wat betekent geld voor je, etc. Trek het breder dan je loopbaan en bespreek het met de mensen om je heen. 

3) Ga op weg
Je komt ergens door de eerste stap te zetten. Staar je niet blind op je eindbestemming maar ga op weg. Wees nieuwsgierig, verzamel informatie, leg contacten, neem initiatieven en heb vertrouwen dat je ergens uitkomt. Stel concrete en haalbare doelen.

4) Doe nieuwe ervaringen op en ontwikkel jezelf
Ga buiten de gebaande paden en je eigen comfort-zone. Meer van hetzelfde levert je niets op. Pak een nieuwe klus op, start een opleiding, ga trainen voor de marathon van New York, word lid van de vrijwillige brandweer, neem saxofoonles of whatever. Wie niet waagt, wie niet wint. Blijf je ontwikkelen op verschillende vlakken. 

5) Ga uit van je sterke kanten
De verdediger wordt meestal geen goede spits en andersom. Ga uit van je sterke kanten en leer je kwetsbare kanten hanteren. 

6) Werk aan je fysieke en mentale fitheid
Onderhoud jezelf goed. Je hebt jezelf nog je hele leven nodig. Vergroot je veerkracht zodat je beter bestand bent tegen stress.

7) Onderhoud je netwerk
Je moet het zélf doen maar niet alleen. Deel ervaringen, zoek steun bij anderen  en maak gebruik van elkaars diensten. Internet biedt goede mogelijkheden dus zorg dat je de digitale ontwikkelingen bijhoudt.

8) Zie de voordelen van senioriteit
50-plussers zijn minder ik- en carrieregericht, loyaal en stabiel. Een bijkomend voordeel is dat ze niet om half zes bij de creche hoeven te zijn... 

9) Zoek het dichtbij
Het roer omgooien hoeft niet altijd die spreekwoordelijke camping in Frankrijk te betekenen. Vaak begint het dichtbij, vanuit je eigen netwerk, familie, werkkring, hobbysfeer, etc. Wat je hébt is een goede voedingsbodem zolang je er niet op een rigide wijze aan vasthoudt.    

10) Aanvaard de angst en onzekerheid
Veranderingen kunnen mensen onrustig maken. Ambivalentie hoort erbij. Aanvaard de angst en onzekerheid maar laat ze niet de regie overnemen. 

Soms is het nuttig om een loopbaancoach in te schakelen. De coach kan je helpen zicht te krijgen op je kwaliteiten en valkuilen, je prikkelen tot nadenken en je stimuleren om concrete stappen te zetten. 

Kijk voor meer informatie over loopbaancoaching op www.michieljongsma.info

Zie ook het blog: Keuzestress