Drie tips om je staande te houden in deze gepassioneerde samenleving...
Was het er weer? Heetgebakerde taxichauffeurs, charmante obers (hi princess), uitdagende salsadanseressen, opzwepende muziek, sex on the beach, opgewonden marktkooplui, een prikkelend zonnetje, cocktailtje en een weldadige warmte? Kortom passie alom? Ben jij ook zo gepassioneerd? In de liefde, in je werk, je idealen en in het nastreven van je missie? Heel goed. Passie is namelijk de norm. Hoog tijd voor een aantal ontnuchterende kanttekeningen bij het fenomeen passie...
We dienen gepassioneerd te zijn in de liefde, in ons werk, onze hobbies en onze idealen. Met minder nemen we geen genoegen en we willen dat graag laten zien aan de buitenwereld. Via de sociale media tuigen we de etalage op en werken we aan ons imago. Zie mij eens gepassioneerd door het leven gaan. Ook psychologen ontkomen niet aan de passie-gekte. Gevraagd: gepassioneerde psycholoog, lees ik op LinkedIn. Te gek voor woorden. Zeg nu zelf, dat wil je toch niet, een gepassioneerde psycholoog? Betrokken? Okay. Betrouwbaar? Graag, Deskundig? Zeker. Sensitief? Top. Enthousiast? Fantastisch. Maar gepassioneerd?
Psychiater Dirk de Wachter vergelijkt de hedendaagse ratrace met een speedboot die maar voortraast. Steeds meer mensen kunnen het hoge tempo en de hoge verwachtingen niet meer bijbenen en vallen overboord. Laat je niet gek maken door dat hijgerige passiegedoe. Ter relativering drie tips om je staande te houden in deze gepassioneerde samenleving:
Forceer jezelf niet...
Passie betekent letterlijk hartstocht, vurige liefde, groot verlangen. Dat kan zijn voor je partner, je werk, kunst, muziek, sport of whatever. Het heeft te maken met interesses, talenten en doelen, maar dan net ietsje meer. Passie is het heilige vuur, de turbo, de slagroom op de taart, de volledige overgave en meer van die superlatieven. Dat is nogal wat. Al jaren ben ik geïnteresseerd in oudere modellen Mercedes (baureihe W190, W201, W124), voetbal en handmatige espressomachines. Maar om dat nu een passie te noemen… Forceer jezelf niet. Als ‘het’ er is dan is het mooi. Vaak komt het vanzelf, vooral wanneer je plezier hebt in je werk. Hoe meer jij jezelf gepassioneerd noemt hoe minder ik je geloof. Dus nuchtere hollandse kaaskoppen: authenticiteit gaat wat mij betreft boven zogenaamde passie…
Hanteel reële verwachtingen
De lat ligt hoog tegenwoordig. Jonge mensen gaan gebukt onder hoge, overspannen verwachtingen. Het leven is maakbaar en je bent zélf verantwoordelijk. Belangrijke keuzes moeten gemaakt worden op het vlak van wonen, werk en relaties. Dus je wilt de beste partner, de meest kansrijke baan, de beste koop, avontuurlijke vakanties, een perfect lichaam en een sterke persoonlijkheid. Ondertussen pijnig je jezelf bij elke keuze met de vraag wat je laat liggen…
Laten we de druk niet verder opvoeren door passie tot norm te verheffen.
Zie ook de keerzijde...
Passie staat hoog aangeschreven. We willen door iets gegrepen worden en er volledig in opgaan. Passie staat voor levenslust, doelgerichtheid, karakter, power en overtuigingskracht. Prachtig natuurlijk, maar wat kan de keerzijde zijn?
Wat dacht je van monomanie, grilligheid, dominantie, grenzeloosheid, onvoorspelbaarheid, obsessiviteit, gekte en egocentrisme? Gepassioneerde mensen zijn niet altijd makkelijk in de omgang. Dus tel je zegeningen als nuchtere noorderling...
We gaan weer los. Met ups and downs, successen en mislukkingen, frustraties en voldoening, verwondering en verontwaardiging en natuurlijk die spaarzame gepassioneerde momenten. Dat maakt ze zo waardevol. Welkom terug allemaal. Met beide benen op de grond.
Meer weten over de ingrediënten voor geluk en welbevinden? Lees het blog: Zo slim en toch niet gelukkig
Meer weten over ons psychologische immuunsysteem? Lees het blog: Facebookwaardig